Bröstcancer

Nu går vi in i Oktober, en månad där bröstcancer uppmärksammas.

Efter operation, strålning och cellgifter och ibland även hormonbehandling så står många kvar med ärr som stramar, kroppsdelar som svullnar och inte minst ärr i själen. I mitt yrke som sjuksköterska och nu som lymfmassör och lymfolog träffar jag många canceröverlevare som alla har sin historia att berätta.

Jag har träffat kunder som fått rådet att röra armen så lite som möjligt och kunder som förlorat normal rörlighet i armarna. Kunder som upplevt svårigheter att djupandas pga av stramhet över bröstkorgen. Kunder som har en armstrumpa som är alldeles för trång och därför blir en plåga att använda.

Vanligt är att det finns ärr i armhålan efter att lymfnoder opererats bort sk “sentinel node”. Ärr på själva bröstet om det opererats bort en sk “tårtbit” eller ärr tvärs över bröstkorgen om hela bröstet har opererats bort och ibland finns det även ärr efter drän. Ärr på både mage och bröst om det gjorts en operation där man använder fett och hud från den egna kroppen för att rekonstruera ett eller båda bröst.

Dessa ärr kommer med tiden att kännas strama, bli stumma och stela. De kan växa fast mot underliggande vävnader och orsaka problem och obehag av olika slag och inte minst orsaka stopp i lymfflödet. 

En mycket vanlig komplikation är att armen på den opererade sidan svullnar. De flesta får en “armstrumpa” för att minska svullnaden. Ibland gör armstrumpan att handen svullnar eller att den lämnar märken uppe på överarmen där den slutar. Går du med detta länge så skapas ett stopp i lymfflödet just där.

Om du har ärr som är ömma, stramar, svullnar och kanske hindrar dig i ditt dagliga liv så är du välkommen att boka behandling hos  mig. Genom att mjuka upp ärrvävnaden och skapa rörelse i hud och underliggande vävnad minskar stramhet, värk, svullnad och smärta.

De flesta kunder som jag mött har fått besked att dessa obehag och besvär är något de får lära sig att leva med. Min erfarenhet är att det nästan alltid finns en förbättringspotential! Ju fortare du söker hjälp desto bättre är det.

Mitt löfte till dig är att jag kommer att göra mitt yttersta för att förbättra de problem du upplever. Jag kommer också att vara ärlig och berätta för dig om dina problem ligger utanför mitt kompetensområde. 

Varmt välkommen att boka tid för behandling.

Gluten

Gluten är ett protein som inte tillför kroppen något nyttigt. Det är bara tomma kalorier och tillsätts endast för att få brödet att jäsa bättre. Mängden gluten har nästan mer än tiodubblats sedan man började baka bröd. Gluten påverkar vår tarmflora negativt och påverkar även upptaget av mineraler till det negativa. Gluten driver inflammation i kroppen och ses i forskning ligga bakom en hel rad sjukdomar som ADHD, artrit, allergi, autoimmuna sjukdomar som ALS, multipelskleros och sklerodermi, autism, reumatisk sjukdom, demens, depression, diabetes, fetma, giftstruma, IBS (irriterad tarmsjukdom) mfl mfl. Det kan vara värt ett försök att utesluta gluten ur kosten 3 - 6 månader för att se vilka hälsofördelar det för med sig. Som lymfmassör och lymfolog rekommenderar jag alltid mina kunder glutenfri kost. Undvik även de glutenfria alternativen som innehåller vetestärkelse, majs & potatismjöl.

Källa:

https://stigbengmark.com/alla-gor-klokt-i-att-utesluta-gluten/ https://www.annahallen.se/gluten/

Att skapa lymfflöde

Genom livet så samlar vi på oss orsaker, toxiner, inflammationer, ärr och skador som mer eller mindre påverkar flödet i våra lymfsystem. Jag som lymfmassör hittar och löser upp dessa stopp med hjälp av olika grepp och tekniker. Lymfsystemet är ett trögt system, lymfvätskan är proteinrik och sirapsliknande i konsistensen. Att få ordning på ett stagnerat eller trögt lymfflöde är ingen quick-fix men med kunskap och tålamod så kan man åstadkomma små underverk. Det du gör hemma mellan behandlingarna är så viktigt och helt avgörande för vilket resultat du får av behandlingen hos din lymfmassör. Klicka gärna på länken och ta del av egenvårdsfilmen. Gör den helt eller delvis, varje dag eller i alla fall flera gånger i veckan - det gör skillnad. Känner du att det är dags att boka tid för lymfmassage så hittar du länken till tidsbokningen på hemsidan. Välkommen!

Rabattkort

Erbjudande!

Nu introducerar jag Englavingar Rabattkort! Enklare för dig och enklare för mig.
Det innebär att du som kund inte behöver bestämma dig för att köpa ett visst antal behandlingar och ändå få rabatt efter hand som du bokar - Bra eller hur!
Du samlar stämplar på ditt kort och får rabatt automatiskt.
Var 5 behandling ger 50% rabatt på ord pris!
Rabattkortet är personligt och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Gäller lymfmassage och/eller Deep Oscillation 90 minuter.
Giltighet 1 år efter första stämpel.

Välkommen att boka 

"Jag känner mig fri"

Ung kvinna med hormonell bröstcancer. Opererat bort "tårtbit" ur bröstet + flertalet lymfnoder i armhålan, genomgått strålbehandling. Känner sig stel och orörlig, känns svårt att djupandas. Kan inte lyfta armen på den opererade sidan mer än max 45 grader. Ärret på bröstet indraget och bröstet hårt och ömt. Ärret i armhålan sitter fast i underliggande vävnad och är mycket stramt. Upplever mycket spänningar i hals, nacke och armar. Efter behandling med fokus på att "öppna upp" flödet upptill vid nyckelbensgroparna och i armhålorna går det att börja lossa på ärren. Redan under behandlingen upplever hon en lättnad av stramheten i bröstet och ärren. Efter behandling lyfter hon båda armar rakt upp ovanför huvudet ler med hela ansiktet och säger "jag känner mig fri". Välkommen att boka tid för lymfmassage!

Deep Oscillation

Nyhet hos mig från September - DOP - Deep Oscillation behandling.

DOP är en patenterad medicinteknisk produkt som, genom att pulsera ett elektrostatiskt fält, åstadkommer vibrationer i vävnaden. Deep oscillation används som behandlingsmetod inom flera olika användningsområden i syfte att minska svullnad, värk, neuropatier och venös insufficiens.

Deep oscillation har djupverkande effekt på alla vävnadskomponenter (hud, bindväv, subkutant fett, muskler, blod- och lymfkärl). Behandlingen främjar snabbare läkning, även vid öppna sår, minskar celluliter, blåmärken och ärrbildning, minskar smärta (gate teorin) och svullnad vid operativa ingrepp, samt stimulerar cell- och kollagenproduktion för smidigare, yngre hud. Ger även goda resultat på lymfödem.

Under en lymfmassagebehandling använder jag mig av olika grepp och tekniker, ibland koppor och snart även Deep Oscillation. Detta är min "verktygslåda" där jag väljer metod för att förbättra resultaten av hela behandlingen. Som kund blir du givetvis tillfrågad om det är ok och du betalar inget extra för det.

Önskar du istället en hel behandling med Deep Oscillation väljer du det alternativet när du bokar din behandling. Valet finns inte tillgängligt på BokaDirekt förrän i September. Välkommen att boka tid!

Andas med näsan

Om dina fingrar känns som prinskorvar, vaderna och benen värker och du har märken efter strumporna eller skorna efter en promenad eller annan träning så är det tecken på att ditt lymfsystem är trögt. Du måste då backa och gå ner i tempo så att du genom hela träningspasset/promenaden kan andas genom näsan - både in och ut. Andningen är superviktig för vårt lymfsystem, ja för hela kroppen faktiskt. Diafragman, denna platta muskel som ligger i botten av brösthålan och fungerar som en pump för lymfsystemet aktiveras inte optimalt när vi andas ytligt och om vi andas genom munnen. Så nästa gång när du ska ge dig ut på promenad tänk på att inte gå fortare än att du kan andas in och ut genom näsan. På min hemsida kan du läsa mer om vad som orsakar stopp i lymfflödet. Alla mår bra av och kan dra nytta av lymfmassage då och då. Välkommen att boka tid.

Diagnosen artros

Har du fått diagnosen artros? Känner du dig stel och har ont på morgonen men blir bättre under dagen när du kommit igång och börjar röra på dig? En "äkta" artros blir inte bättre av rörelse eftersom ledytorna nöter direkt mot varandra. Har du svullnader runt knän, armbågar, axlar eller höfter? Värk, stelhet och svullnader beror ofta på ett stagnerat/trögt lymfsystem. Låggradig inflammation i kroppen generellt och svullnader runt leder kan ge dig artrosliknade besvär. Enda vägen ut för skräp och slaggprodukter i våra kroppar är via vårt lymfsystem. Som lymfmassör och lymfolog hjälper jag dig till ett friskare och mer välfungerande lymfflöde. Jag ger dig kunskap och råd om hur du själv kan påverka ditt lymfflöde och hur du kan behålla resultaten i längden. Välkommen med din bokning redan idag.

Trögt lymfsystem

Vilka är orsakerna till ett trögt lymfsystem? Gamla vaccinationsstick, operationsärr, hormonella påslag tex stress och graviditeter, skador efter fall och olyckor, brännskador, för mycket stillasittande men även för tung fysisk aktivitet, kläder som sitter för tight mm mm. Alla dessa orsaker skapar ärr, skador och sammanväxningar mellan bindväv, faschia och hudlager. Dessa stopp i flödet skapar kalla hudområden och även värk och svullnader. När du går till en
lymfmassör så får du hjälp med att hitta dina stopp. Med olika grepp och tekniker kan man lossa dessa och skapa friska flöden igen. Sommarerbjudandet gäller hela augusti - passa på att boka din tid på bänken. Välkommen!